© Dutch design, locally produced

Licht en warmte brengt mensen samen, dat is de aantrekkingskracht van vuur. Waar mensen samenkomen, waar verhalen worden verteld en waar eten wordt bereid. Fernus staat voor die warmte en de vrienden… dat is iedereen die onze passie deelt!

Over ons

Fernus & Friends is een Nederlands label opgericht in 2020. Geïnspireerd door de oeroude aantrekkingskracht van vuur ontwerpen wij producten en wij produceren deze in eigen beheer.

De ontwerper van Fernus&Friends

Hans de Gooijer: “Het beste wat we kunnen doen is producten ontwerpen die zo lang mogelijk meegaan. Om deze reden pas ik bij voorkeur hoogwaardige materialen toe zoals metaal, glas of aardewerk. Materialen die uit de grond komen en hier weer in worden terug gestopt aan het einde van een leven als product”

Maken verbind

Onze ontwerpen komen voort uit passie, uit nieuwsgierigheid en door samenwerking met andere professionals. Koks, barista’s, glasblazers, metaalbewerkers, en andere ontwerpers. Samen laten we mensen kennismaken met soms oeroude en vergeten technieken. Op deze manier inspireren wij mensen én elkaar.

Maak je deeg eens op traditionele wijze met een hydratatie van 60% en laat het twee dagen fermenteren in een donkere koelkast op 5 graden. Dit deeg heeft een fantastische smaak en is heerlijk soepel om mee te werken.

Of je eigen koffie branden. Koffiebonen uit verschillende werelddelen smaken écht anders. Ervaar fruittonen van koffiebessen uit vulkanische gronden, je zult verschil zien en proeven met gedroogde groene koffieboontjes die in kleigronden tot wasdom zijn gekomen.

De oorsprong van FERNUS

Een aantal jaren geleden tijdens onze vakantie in Kroatië ontdekten wij de ‘Peka’. Een simpele maar bloedmooie gietijzeren koepel die over smeulend hete kolen in de oven geplaatst wordt.  Wij wisten niet hoe je hiermee kon koken en konden alleen maar ademloos toekijken hoe de vriendelijke reus  in de weer was met heet vuur en kolen, met kruiden, groenten, vlees  en…  die mooie koepel. Niet alleen hadden we daar een onvergetelijke avond met fantastisch eten, er was ook een zaadje gepland voor het ontwerp van Fernus, de oven voor op het vuur.

Onze missie

We zijn nog maar net begonnen maar dit voelt goed. Het is onze ambitie om meer producten te maken om dingen leuker, beter of makkelijker te kunnen doen. Tot slot beloven wij hierbij plechtig dat wij onze producten zullen produceren in de beste materialen zodat mensen na jou er ook nog wat aan hebben.